top of page
grey-marble-column-details-building.jpg

צוואות וירושות

חוק הירושה תשכ"ה- 1965 מסדיר את האופן בו יחולק עזבון של אדם לאחר מותו. 

ככל ואדם לא הותיר אחריו צוואה, יורשיו יקבעו על פי חוק ובהתאם לדיני הירושה. 

מצב זה, יכול לגרור אחריו סכסוכים משפחתיים קשים אותם ניתן למנוע בקלות באמצעות עריכת צוואה כדין. 

צוואה מאפשרת לכל אדם לצוות ליורשיו כיצד יחולק העיזבון.

בעבר, היה נהוג שאנשים בעלי ממון רב מותירים אחריהם צוואות. יחד עם זאת, עם השנים בני האדם הבינו את החשיבות בעריכת צוואה ואפילו בגיל צעיר. 

צוואות נוגעות לכל אדם, בכל מעמד ובכל גיל שכן לא ניתן לדעת מתי כל אחד מאיתנו יסתלק מן העולם.

ישנם ארבעה סוגי צוואות:

1. צוואה בכתב יד- סעיף 19 לחוק הירושה קובע כי על הצוואה להיכתב בכתב ידו של המצווה, לשאת תאריך שכתוב בידו של המצווה ולהיחתם על ידו. צוואה זו היא ללא חובת עדים ולמעשה, ככל ויהיו מחלוקות בין היורשים (או מי שאינו ירש כלל), ניתן יהיה לערער על אמינותה ועל רצונו החופשי של המצווה בנקל.

 

2. צוואה בפני עדים- סעיף 20 לחוק קובע כי צוואה בעדים תהיה בכתב, תצוין בתאריך ותיחתם על ידי המצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפנים שזוהי כוונתו. הנוכחות של העדים מקלה על הוכחת אמינות הצוואה ורצונו של המוריש. 

3. צוואה בפני רשות- סעיף 22 לחוק קובע  כי צוואה בפני רשות תיעשה באמירת דברי הצוואה בעל פה בפני שופט או רשם של בית משפט מחוזי או בית משפט שלום, חבר של בית דין דתי או בהגשת דברי הצוואה בכתב על ידי המצווה עצמו לידי שופט, רשם או חבר בית דין דתי כאמור. 


4. צוואה בעל פה (שכיב מרע)- סעיף 23 לחוק קובע כי אדם גוסס או רואה עצמו בנסיבות המצדיקות זאת מול פני המוות, רשאי לצוות בעל פה בפני שני עדים השומעים לשונו. דברי המצווה צריכים להירשם ב"זכרון דברים" בציון תאריך והנסיבות לעשיית הצוואה על ידי העדים אשר נדרשים להפקידו אצל רשם הירושה. חשוב לציין כי במקרה בו חלף חודש ימים ממועד הצוואה והמצווה נותר בחיים, תוקף הצוואה פג.

מדוע חשוב לפנות לעורך דין המתמחה בתחום הצוואות והירושות כדי לערוך צוואה?

עזבונו של אדם הוא למעשה כל נכס, זכות כספית, קניין רוחני ואף חפצים בעלי ערך סנטימנטלי  שהאדם צבר כל חייו והותיר אחריו לאחר מותו.

הדרך היחידה להסדיר את רצונו של האדם, בטרם הסתלקותו מן העולם היא לערוך צוואה המתייחסת לכל פרט, אף אם נראה שולי וזאת במועד בו האדם צלול בדעתו.

במידה ולא נערכת צוואה מקיפה ומקצועית, ישנו סיכון לא מבוטל כי מי מהיורשים (או מי שאינו ירש), יתנגד לצוואה ויטען לכך שהצוואה אינה אמינה וכי אין היא מבטאת את רצונו האמיתי של המוריש.

עורך הדין שמתמחה בתחום מכיר את הכללים, ההלכות המשפטיות ויכול לצפות מראש אילו אירועים עלולים להתרחש לאחר מותו של אדם וזאת כדי להימנע מסכסוכים בעתיד והתנגדויות לבקשה לצו קיום צוואה. 

 

עורך הדין לומד את היחסים המשפחתיים ואת הרגישויות הקיימות בכל תא משפחתי וזאת כדי לנסח צוואה מתאימה ככל הניתן לכל מוריש ספציפי.

התנגדות לבקשה לצו ירושה וצו קיום צוואה

סעיף 67 לחוק הירושה קובע כי ניתן להגיש התנגדות לבקשה לצו קיום צוואה/לצו ירושה תוך 14 יום וכל עוד לא ניתן צו לקיומה.

ככל וישנה תחושה שהצוואה קיפחה צד לה או שהיא זויפה ולמעשה לא מקיימת את רצונו החופשי והאמיתי של המוריש, ניתן לפעול ולהתנגד לבקשה לקיום הצוואה. 

 

במקרים מסוג זה, ישנה חשיבות לפעול במהירות האפשרית על מנת לסכם העברת נכסים שלא כדין ונגד רצונו של הנפטר. 

עורך דין שמתמחה בתחום יכול לבחון את הצוואה ואת התנאים שנוצרו בעת החתימה וזאת כדי להוכיח שהצוואה נחתמה שלא כדין.

bottom of page